30 август 2010 г.

Дали пък задължително трябва да ги стигнем?

Тези дни, докато бях на гости на пичовете, се пристрастих да гледам различните канали Discovery и по-точно предаванията им за строителство и архитектура. Та точно в едно такова предаване разказваха за архитектурата на Япония, която силно ме озадачи и ме накара да съжалявам тези дребни хора. Проблемът идва от това, че Токио е с площ 2 хиляди квадратни километра, а населението му, заедно с хората които работят и учат там е 35 милиона!!! Англомерацията му е по-голяма дори от тази на Ню Йорк със скромните 22 милиона. Така в резултат на голямата гъчканица, архитектите са принудени да правят чудеса, играеки си с всякакви зрителни илюзии за широчина и пространство. Но някак колкото и да ме увещаваха от екрана всякакви японски архитекти, че заради изцяло белият цвят на тази къща, разбираш ли, тя изглеждала по-голяма и че ако банята ти е малка, но висока, това оптически увеличавало пространството, нямаше как да не се запитам: "Really?"


Оптически, оптически - хубаво, ама ако си разперя ръцете и се фрасна на яве в стената нещо ми се срива измамата за по-широко пространство. А и колкото и да ме увещават, че си е гот кухнята ти да е функционална, макар и голяма колкото коридор... Мерси. Като човек, прекарващ 9 месеца в годината в стая 5 на 3 метра с още две човешки същества, мога спокойно да кажа, че няма нищо по-хубаво от това като се прибера вкъщи да тичам напред назад из коридора с обща квардратура сигурно колкото средно голям японски апартамент.



Вярно е, че си е предизвикателство да проектираш такава къща. Раждат се интересни идеи за пестене на място като влизащи един в друг мебели, вградени в стените легла и т.н., неща, които наистина си заслужава да се видят и оценят, но доколко е приятно живеенето в обстановка на "Стани да седна" и "Ще събереш ли специалния дизайн маса със столове, които като сложиш един в друг заемат формата на цветенце за да имам пространство да си почеша носа" си е отделен въпрос. Жалко е и това, че в тези жилища архитектите виждат бъдещето, когато Земята ще е пренаселена и тем подобни. И ето точно тук аз се замислям за пустеещите къщи по българските села с квадратури колкото на три от японските им събратя. Нека са напред...

P.S. В един форум прочетох страхотен коментар за тези къщи:
"Сега е ясно що са измислили плоски телевизори" :)))

Няма коментари:

Публикуване на коментар