20 април 2012 г.

Кучетата си лаят, керванът си върви

За пореден път се убедих в човешкото безхаберие и незаинтересованост. Или по-скоро в българското. Никак не обичам, когато чета статия или слушам нечие изказване да чувам "ние българите това..." или "това е типично българска черта" и т.н., тъй като не мисля, че всички българи сме едни и същи. Не ми се ще да е вярно. И знам, че не е вярно, защото познавам и от "другите" българи. Просто те сякаш са твърде малко.
Днес се опитах да споря с един приятел, който веднага щом прочете това, ще се сети че става въпрос за него. Опитах се да разбера защо за него (както и за повечето млади) е по-важно да отиде на шествие против АКТА и да защитава разпалено правата си да тегли филми от Замунда, отколкото да бъде на протеста за добива на шистов газ, чието добиване и риска от трайно замърсяване на природата е пълна мъгла не само за населението, а и за правителството. Зададох му простичкият въпрос : "Кое е по-важно? Да си жив и здрав или да имаш права да теглиш откъдето каквото ти падне?", а той така и не ми отговори. Не било сигурно, че добива на шистов газ замърсява природата - ДА, но не е сигурно и обратното. Ти би ли рискувал? 
Знам, че е глупаво да казвам на някого какви интереси трябва да защитава и на кои протести да ходи. Така е. Няма лошо - аз също бях против АКТА. Но ме плаши повече факта, че някои хора ги притесняват повече личният им дискомфорт, отколкото истински значимите за цялото общество проблеми. Ще ме извиняват, но не са прави. И ще го разберат веднага след като спрат да гледат само под носа си.
Иначе днес бях на първия си протест. Точно заради него се разпали и въпросния спор. Протестът беше против леко казано малоумният закон за временните заграждения, в които да се прибират уличните кучета, за да се реши най-накрая проблемът с тях. Много хора се изказаха по въпроса, но много малко от тях казаха това, което мислех аз. Всички питаха къде са отивали досега парите от данъците, еврофондовете и т.н. Всички знаем къде. Със сигурност не и в приюти. Накрая скандирахме и за оставката на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, макар аз да не бях много убедена, че в него е проблемът, защото хубаво - той ще си тръгне и после какво? На негово място ще дойде същият. Нищо няма да се промени. Но сега съм убедена, че последният е пълен идиот и изобщо не заслужава този пост. Следното негово изказване : "Мястото им е в приютите, а тези, които са направени са по-луксозни от домовете за деца без родители."  направо ме оставя безмълвна, не защото не е вярно, напротив - сигурно е вярно. Но като се сетя за последният репортаж, който гледах от един приют за кучета (повечето бяха в мръсни клетки 2 на 2 метра, целите в собствените им екскременти с инфекции след неправилно кастриране - мизерия, мизерия и пак мизерия) мога само да си представям в какви условия живеят децата без семейства. Но защо трябва да сравняваме едното с другото? Нима и децата и кучетата да нямат право да живеят в добри условия? Нека оправим и домовете за деца и приютите за кучета! Нека просто да спрем да прибираме парите на хората, да караме последен модел БМВ, а пред камерите да се оправдаваме, че видиш ли това не е добре, защото и другото не е! Що за оправдание е това?!
А този бисер : "Той (т.е. министърът) се чувства поласкан от факта, че 91 кучезащитни организации му искат оставката и подчерта, че самият факт, че има толкова много кучезащитни организации означава, че там има много интереси. Министърът попита откъде се издържат тези 91 организации." ( източник -  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4741351 ) дори не мога да коментирам, защото не знам да се смея ли, да се ядосвам ли. Да има много интереси в уличните кучета, както и много пари. Вие най-добре знаете това, защото ги прибрахте всичките!
P.S. А ако някой ми каже защо подяволите един приют за кучета според "специалистите" струва 6 милиона, като представлява една гола постройка с по-големичък двор??? Кое й струва 6 милиона?